Поредна интернет измама: „Печелите лаптоп. За да го получите, платете ни.”

Интернет измама Интернет измама

Десетки потребители спечелиха скъпи лаптопи и телефони от томболи във фейсбук. За да ги получат, трябваше да си платят.

Томболите обаче се оказаха лъжа, а наградите останаха мираж.

Докато Мариана и Елена разглеждат една и съща фейсбук страница, попадат на възможност за ранен коледен подарък.

Играчът си избира число между 1 и 100, след което се теглят печелившите.

Не след дълго идва щастливата новина - спечелили са скъп лаптоп. Лаптопът обаче бил в Англия и трябвало да платят 33 лева и 50 стотинки за доставката - или с банков превод на британска сметка, или с куриерска пратка към българин в Благоевград. Елена нарежда банков превод, но е уведомена, че сметката е невалидна. Опитва втория начин.

Елена Младенова: Направих наложения платеж, но на следващия ден реших да отложа наложения платеж, защото се усъмних, че това е лъжа. Вече се бяхме свързали с други момичета, които също са потърпешви.

Томболата е организирана от страницата „Да се посмеем". Според нея печелившите са петима. След проверка на Мариана обаче победителите се оказват много повече. Участниците се съмняват, че изобщо някой ще получи лаптоп.

От страницата пишат, че наградите са осигурени от английска компания с името „Мобистайлс". Споменатият адрес обаче е в Уелс. В правителствения регистър на Великобритания няма такава компания. Лицето за контакт в Благоевград се казва Виктор Митев. Посочено е и ЕГН. Потърсихме Митев на два номера, предложени от организаторите, но никой не отговори на обажданията.

„Да се посмеем" далеч не е единствената страница с подобни игри. Създателите ѝ признават, че е свързана с поне една друга - „Мачкай За Да Те Уважават". Печеливши от нейна предишна томбола са уведомени по същия начин, но името на фирмата, номерата за връзка и ЕГН-то на Митев са различни.

Журналистът Божидар Божков управлява група във фейсбук, която докладва измами. След сигнали на нейни членове „Да се посмеем" беше изтрита. „Мачкай За Да Те Уважават" остана активна. От нея не отговориха на поканата ни за коментар. Измамените трудно ще си върнат парите, освен ако не се разбере кой стои зад страниците.

Анонимните в интернет обаче често си остават анонимни. И дори страницата им да бъде премахната, нищо не им пречи да създадат нова.

нагоре
loading...