Българска институция е жертва на световната кибератака

Българска институция е жертва на световната кибератака Българска институция е жертва на световната кибератака

Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака, съобщи БНР. За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет, съобщава news.bg.

За момента от МВР и ГДБОП не коментират и не потвърждават официално новината, нито се съобщава коя е ударената от хакерите институция.

Източници от вътрешното министерство са обяснили пред БНР, че до момента у нас засегната от хакерската атака е именно родна институция.

По случая работят в ГДБОП и в ДАНС, където има отдели за борба с интернет измамите и хакерските атаки.

От вчера експерти по киберсигурност в ГДБОП съветват да бъдат предприети стъпки за защита.

Препратки към обновяванията за различните версии за операционната система Windows за защита от WannaCry може да намерите на предоставени от ГДБОП на следният адрес - https://lekarstvo.com/protection_from_WannaCrypt.html

Разпространението на вируса, наречен WannaCry - ransomware, който блокира повече от 200 000 и порази над 150 държави по света се забави в почивните дни. Световни експерти по киберсигурност предупреждават, че това може да е за кратко и от днес или съвсем скоро може да очакваме нова вълна от кибератаки.

Софтуерни компании очакват хакерите да променят злонамерения код, използван при нападението в петък, като възстановят способността му да се самовъзпроизвежда.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре