Норвежци демонстрират за "пръв" път Ф-35 на руски офицер, той им показва как да пуснат навигацията...

F-35A F-35A

Трима офицера от руските въоръжени сили са инспектирани авиобазата "Ерлан" на норвежките ВВС, включително най-новите три изтребители-бомбардировачи F-35A, само месец след пристигането им в страната от Съединените щати. Това е първият път, когато руски офицери получават възможността сами да видят новите самолети.

На руските офицери бяха представени подробности за бойните способности на F-35 и за системата за обучение на пилоти. Трябва да се отбележи, че всички снимки, направени от руските офицери, са подложени на контрол от страна на Норвегия и не нарушават режима на тайна.

Проверката е извършена в рамките на Виенското споразумение от 2011 г., съгласно което 57 членове на ОССЕ имат право да провеждат периодични проверки на армиите на другата страна.

Нещо интересно обаче се е случило по време на една от инспекциите. Докато руски офицер е оглеждал машината от вън, норвежкият пилот е правил нещо вътре. По едно време се провикнал на колегата си отвън:

"Навигацията пак не стартира". Онзи махнал с ръка все едно казва "Писна ми вече".

Тогава руският офицер, който "за пръв път" вижда този самолет, се качил при пилота и му показал как да настрои компютъра. Той започнал да стартира безотказно.

"Навигацията е добра, американците добре са я направили. Не е това слабото място на този самолет." - обяснил руснакът.

Слуховете са, че след този случай, е започнало разследване в ЦРУ, за това доколко "таен" е Ф-35 и как руснаците толкова добре го познават.

Последно променена вСряда, 03 Януари 2018 11:04
нагоре
loading...