Има ли шанс новият американски F-35 срещу "руското чудо" Су-35?

Сухой Су - 35 Сухой Су - 35

Малко вероятно е американският F-35 да бъде достоен противник на руския Су-35. Макар от ново поколение, машината просто не е приспособена за въздушни дуели, смята журналистът от National Interest Дейв Маджумдар, предаде РИА "Новости".

Авторът смята, че пълна подмяна на изтребителите от пето поколение на авиационния парк е възможна само в далечно бъдеще. Страните с най-развити военнопромишлени комплекси ще продължат да усъвършенстват техниката на предишните поколения. Така например Русия, според журналиста, ще заложи на Су-35С, който сам по себе си е силно модернизирана версия на всеизвестния Су-27.

Свръхмодерният F-35 трябва да избягва пряка конфронтация с тази машина, заяви Маджумдар.  "Какво ще направят четири F-35, ако срещнат четири Су-35? Най-очевидното – ще им се наложи да сменят курса и да помолят за помощ F-22 и F-15", писа журналистът.

Шансът за спасение на американските самолети може да дойде само от свръхмодерната бордова електроника. Разумното използване на авиониката, съчетано с по-нисък полет може да помогне на "американеца" да оцелее при въздушни битки, но в конфронтация с един от "изтребителите-чудо", той е безсилен.

Многоцелевият изтребител от 4++ поколение Су-35С е въведен в експлоатация през 2014 година. Към днешна дата са произведени 64 екземпляра, като се очаква до 2020 година руските ВКС да получат още 50 от бойните машини.

F-35 – пето поколение американски многоцелеви изтребител разполага с 2 модификации – за Корпуса на морската пехота (F-35B) и за ВВС (F-35A), пуснати в серийно производство през 2015 и 2016г. Палубният F-35C ще бъде приет на въоръжение през 2018 година. 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре