Русия отбелязва Деня на победата с парад

Парадът за Деня на победата
Парадът за Деня на победата

На 9 май се отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Денят на победата е официален празник в Русия и в бившите съветски републики. Днес, когато се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия, за тържествения парад в Москва са предвидени над 8 милиона евро, включително и за разчистване на облаците в небето.

У нас за трета поредна година ще марширува „Безсмъртният полк”, в който ветерани от войните, близки и роднини на загиналите в антифашистката борба напомнят за тях, носейки техни снимки.

През май 1945 година с подписване на капитулацията на нацистка Германия, завършва Втората световна война. В нея участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Загиват приблизително 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви.

В Русия 73-та годишнина от края на Втората световна война ще бъде отбелязана в 27 града. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада в Москва по повод 9 май – деня на победата. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва.

От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада.

Очаква се той да започне в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете “Корсар” и “Катран”.

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук