Български цигани арестувани в Тулуза за брутално експлоатиране на просяци

Френската полиция арестува български цигани в Тулуза
Френската полиция арестува български цигани в Тулуза

Единадесет български граждани са задържани в югозападния френски град Тулуза, съобщи полицията. Циганите са арестувани за експлоатиране на просяци по време на операция в лагер в северната част на града.

Те са на съд за трафик на хора от престъпна организация, пране на пари и експлоатиране на просяци. Разследването срещу осемте мъже и трите жени е започнало през май 2017 г. след оплакване на българин, който е поискал да се измъкне от ръцете на престъпниците.

Българинът обяснил, че е бил нает в района на Плевен от една от петте цигански мрежи, които експлоатирали просяци в Тулуза с обещание за справедливо възнаграждение. Но след пристигането си във френския град те отнели паспорта му и ги настанили при изключително лоши условия за живот. Имало и физически тормоз, ако не носили достатъчно средства.

Задържаните упражнявали постоянен тормоз над просяците, включително и изтезания като завързване за дърво цяла нощ, биене с ток и други.

Полицията също засякла финансови потоци от няколко десетки хиляди евро към България и установила самоличността на членове на мрежата от 5 семейни клана.

Те принуждавали различни хора – предимно такива с физически или психически проблеми, да просят по кръстовищата в Тулуза. Определяли им работно време – от 9 до 21 ч. И поставяли долна граница за сумите, които просяците трябвало да събират. За „работещите” на по-малките кръстовища тя била 30 евро, а тези на по-големите – 400 евро.

За онези, които не успявали да изпросят достатъчно пари, следвали жестоки наказания. Някои били връзвани за дървета, други – прегазвани с коли и зверски пребивани. Жертвите, сред които има и 7-годишно дете, били принуждавани и да пият големи количества алкохол с цел по-лесното им манипулиране.

В схемата, която френските власти определят като „модерно робство”, всеки просяк имал собствен „господар”. А „господарите” в групата често търгували с жертвите си и си ги препродавали срещу 500 евро. Всички жертви вече са настанени в социални домове във Франция. Всички те, с изключение на една обаче, са поискали да се върнат в родината при първа възможност.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук