Руските ПВО в Сирия сринаха атака с дронове на Хмеймим и Тартус. Дългата ръка на САЩ зад атаката

БПЛА на терористите БПЛА на терористите

Благодарение на системите за осигуряване на безопасността на руската авиобаза Хмеймим и пункта за техническо осигуряване на ВМФ на Русия в Тартус в нощта на 5 срещу 6 януари 2018 г. успешно е бил предотвратен опит за атака на терористите с масирано използване на безпилотни летателни апарати.

С настъпването на тъмнината, на значително разстояние, руските средства за противовъздушна отбрана са засекли 13 малоразмерни въздушни цели с неизвестна принадлежност, които се приближавали към руските обекти.

Десет ударни БПЛА са се приближавали към руската авиобаза Хмеймим, а 3 към пункта ва техническо обслужване в Тартус.

Шест малоразмерни въздушни цели руските подразделения за радиоелектронна борба са успели да вземат под свой контрол, прихващайки системите за външно управление. От тях три са били приземени на контролирана територия извън базата, а другите три БПЛА са се взривили при сблъсъка в земята.

Седем БПЛА са били унищожени от намиращите се в базите зенитни ракетно оръдейни комплекси Панцир – С на руските подразделения ПВО, носещи денонощно дежурство.

Сега руските военни специалисти провеждат детайлен анализ на конструкцията, техническите решения и самоделните боеприпаси на заловените ударни БПЛА.

В резултат на разшифроването на данните от прихванатите безпилотни апарати е определено точното място, от което са запуснати.

Терористите за пръв път масово са използвали БПЛА от този тип, запуснати от повече от 50 километра, със съвременни технологии за насочване по спътникови координати чрез GPS.

Инженерните решения, използвани от терористите при атаката на руските обекти в Сирия, е било възможно да бъдат полочени само от единствената страна, притежаваща високи технологични възможности по обезпечаване на спътникова навигация и дистанционно управление на пуска на професионално подготвените самоделни взривни устройства  в определените координати. Всички БПЛА на терористите са имали барометрични датчици и сервоприводи за управление.

В самоделните взривни устройства на терористите, прикрепени към безпилотните самолети, са използвани взриватели чуждо производство.

В момента компетентните руски специалисти установяват каналите за доставка за терористите на тези технилогии и устройства, а също така се изучава тип и произхода на взривните смеси, които са използвани.

Фактът, че терористите са използвали ударни безпилотни летателни апарати от самолетен тип свидетелства, че са им предадени технологии, позволяващи им да провеждат терористични актови с подобни БПЛА във всяка страна.

нагоре
loading...