Иран избира президент

Иран избира президент Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори.

Настоящият държавен глава Хасан Рохани е фаворит за поста. 68-годишният е атакуван от хардлайнерите заради икономическите проблеми на страната.

Основният конкурент на Рохани е твърдолинейният Ебрахим Раиси. 56-годишният Раиси заяви, че Иран не се нуждае от чуждестранна помощ и обеща да съживи ценностите от Ислямската революция през 1979 г.

От надпреварата отпаднаха кметът на Техеран и вицепрезидентът.

Кандидатите взаимно се нападаха по време на дебата и предизборни изказвания, излъчвани на живо по телевизията. Кампанията е най-напрегнатата в близо 40-годишната история на Ислямската република.

Спорните президентските избори през 2009 г. доведоха до големи протести в Иран, където политическите демонстрации са изключителна рядкост.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди, че ще се противопостави на всеки, който се опитва да повлияе на изборния процес.

Около 54 млн. души имат право на глас.

Секциите са 63 500 на брой. Изборният ден започва в 8 часа местно време и ще приключи официално в 18 часа. На предишните избори обаче високата активност наложи удължаването му с няколко часа.

В събота се очакват първите резултати.

Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, ще се проведе балотаж.

Източник: news.bg

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре