US армията плаши Европа с Русия. Подготвя почвата за война

1
464
САЩ плаши Европа с Русия
САЩ плаши Европа с Русия

Русия противодейства на разширяването на НАТО, което може да доведе до привеждане в действие на член 5 от Устава на алианса, според който неговите членове са принудени да отговорят в случай на нападение срещу някой от тях. Това пише в нов доклад на Института за стратегически изследвания на армията на САЩ, цитиран от руски медии.

“Набиращата сили Русия се опитва да отговори на заплахата, която вижда в разширяването на НАТО чрез подривни операции, които носят предимно нисък риск. Те се провеждат в сивата зона на самия праг, отвъд който може да бъде предизвикано задействане на член 5 от Устава на НАТО”, твърдят експертите от института.

В документа се отбелязва още, че руската страна използва всяка възможност, за да застраши своите бивши съюзници.

Според експертите първоначалните споразумения между НАТО и Русия не са оправдали очакванията на Москва.

В доклада се набляга и на факта, че за последните десет години Русия е укрепнала и вече представлява заплаха за европейските страни.

“Най-сериозната военна заплаха в Европа идва от набиращата сили Русия, за което свидетелстват цяла поредица от враждебни военни, икономически, политически и тайни действия, предприемани срещу Запада в продължение на последните 10 години”, се подчертава в доклада.

Вашите коментари:

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук