САЩ прехвърлят ескадрила F-22 Raptor в Европа да сдържали Русия

F-22 Raptor
F-22 Raptor

Военновъздушните сили на САЩ са прехвърлили ескадрила изтребители F-22 в Германия в рамките на мерките за сдържане на Русия, изтребителите ще престоят в Европа няколко седмици, съобщи списание The National Interest, позовавайки се на съобщение от Командването на ВВС на САЩ в Европа, предава ТАСС.

„ВВС на САЩ прехвърлиха една ескадрила F-22 Raptor, пилоти и съпътстващото оборудване на авиобазата Шпангдалем в Германия за провеждане на тренировъчни полети съвместно с други европейски сили. … F-22 пристигнаха на 8 август и ще бъдат в Европа в течение на няколко седмици. Това учебно прехвърляне се провежда в рамките на европейската инициатива за сдържане“, се казва в съобщението.

Изтребителите от 95-а изтребителна ескадрила на 325-о изтребително крило на авиобазата Тиндал в щата Флорида. „Рапторите“ ще използват базата Шпангдалем като място на базиране, но за провеждането на тренировки със съюзниците от НАТО ще бъдат прехвърляни и в други части на Европа, отбелязва руската агенция.

По-рано за прехвърлянето в Европа на американски самолети пето поколение съобщи командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Тод Уолтърс, но без да уточнява конкретно какви самолети, колко на брой и къде се планира да бъдат изпратени, припомня ТАСС.

Агенцията припомня, че многоцелевият изтребител от пето поколение F-22 Raptor е създаден от компаниите Boeing и Lockheed Martin и е приет на въоръжение във ВВС на САЩ през 2005 година. При строителството на самолета е използвана технология „стелт“, която го прави трудно забележим за радарите на противника. Първото му използване в бойни условия се състоя в хода на военновъздушната операция на коалицията срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук