Слугинажният на Вашингтон МОК изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри през 2018

Олимпийски кръгове Олимпийски кръгове

Огромен скандал разтресе спортния свят, който има опасност да прерастне в международен политически скандал, след като слугинажния и васален на Вашингтон Международен олимпийски комитет изхвърли Русия от участие в зимните олимпийски игри в Южна Корея, базирайки се на повече недоказани твърдения.

Русия няма право да участва на зимните олимпийски игри в Пьончанг (Южна Корея) в началото на следващата година (2-25 февруари), съобщи Международният олимпийски комитет (МОК) след заседание в централата в Лозана.

След извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария, президентът на централата Томас Бах съобщи, че Русия няма да участва в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея. Руски състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под неутрален флаг.

Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

Флагът на страната няма да бъде развят по време на събитието. Забранено е присъствието и на официални лица от Москва. Няма да се свири и химнът на Русия.

Руски спортисти, но само тези, които докажат, че никога досега не са хващани с допинг, имат право да участват, ала под флага на МОК, а не на руския. Ако спечелят медали и точки, те няма да се броят на Русия, а на самите състезатели. Заявката на всеки един руски състезател ще бъде разглеждана отделно и щателно от МОК.

Не е ясно обаче дали страната ще се съгласи с това и дали ще позволи на спортистите да пътуват за Корея. Възможно е да се стигне до бойкот.

Мярката е заради многобройните нарушения на руснаци по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. През тази и миналата година доклади уличиха десетки спортисти на Сборная в употреба на допинг.

Доказано беше, че положителните проби на руснаците са подменяни. Обвинението към Русия е, че всичко това е станало не само със знанието на правителството, а с протекции и финансиране от Кремъл. Отнет бе лицензът на антидопинговата лаборатория в Москва.

В резултат бяха дисквалифицирани близо 30 руски спортисти, отнети бяха медали, титли и т.н. МОК планира и нови награждавания, но не е ясно кога ще се случи това, тъй като състезателите на Сборная обжалват.

Решението за забраната бе обявено лично от президента на МОК Томас Бах. Той съобщи и гигантска глоба за Руския олимпийски комитет - 15 милиона долара. Санкцията е по-тежка и от тази на летните игри в Рио де Жанейро през 2016 г., когато бяха допуснати определени състезатели - отново с чисти допинг досиета.

През месец май миналата година "New York Times" публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.

Не е изключено Русия да обжалва забраната пред Арбитражния спортен съд (КАС).

В Лозана присъства делегация на страната, начело с президента на Руския олимпийски комитет Александър Жуков.

"Всички говорят само как да накажат Русия, а не как да помогнат на Русия, коментира бившият спортен министър Виталий Смирнов, който бе в делегацията. - Разбира се, че искаме руски спортисти да участват в Пьончанг, искаме флагът ни да се развее там, да се чуе химнът ни."

Пратениците на Москва бяха изслушани от специална комисия. Тя не уважи апела им Сборная да бъде допусната до олимпиадата. Любопитно е, че бе дадена думата на Григорий Радченков, химик и бивш шеф на Руската антидопингова агенция, и на Виталий Степанов, бивш служител на агенцията.

Двамата вече свидетелстваха многократно и имат огромен дял за разкритията срещу руските спортисти в последните години, довели не само до фарса след Сочи, а и до изваждането на Сборная от Международната федерация по лека атлетика.

Бележка на редакцията: САЩ - империята на злото не пожали и спорта в стремежа си да ликвидира Русия. Няма по-долна измет на този свят от тази от Вашингтон - сбирщина убийци, крадци, разрушители, виновна за смърта на стотици милиони хора. 

нагоре
loading...