Електронното управление в България – един калпаво съшит и безполезен Франкенщайн

0
273
Електронно управление
Електронно управление

След срива на Търговският регистър и срива на сайта на Министерството на правосъдието, като за капак се срина и още един важен сайт от системата на държавната администрация – този на ГРАО.

Това само показва несъстоятелността на цялата купчина стратегии, програми и планове на това правителство по отношение на електронното управление.

Това показва сгрешената логика за изграждане на парче и съшиване на различни системи в така нареченото електронно управление.

Знаете ли, през 2005 година имах удоволствието да присъствам на Третата национална конференция „Е-правителство, е-област, е-община“.  Още тогава казах, че докато няма политическа воля да се случат нещата в електронното управление, че докато се работи на парче, докато се работи на принципа „царя дава, пъдаря не“ в обмена на данни, то електронно управление няма да има. Тринадесет години по-късно резултатът е от плачевен по-плачевен, направо катастрофален.

Тринадесет години се приемаха разни закони, променяха се други, за да се имитира създаването на електронно управление.

Тринадесет години се писаха стратегии, програми и планове, които не се изпълняваха или се изпълняваха на парче и за да се имитира дейност.

Тринадесет години министерства, области и общини бяха оставени да се спасяват както могат, за да реализират някакво електронно управление и то, за да изпълнят безумни разпореждания на некомпетентни властимащи.

За тринадесет годни се похарчиха милиарди, а работещо електронно управление в тази държава няма.

А всичко можеше отдавна да направено и да ни струва около един милиард лева наши пари.

Стига да имаше желание, стига да имаше воля и стига да имаше ясна визия, че трябва да се създаде единна система на държавната администрация, а не да се работи на парче.

След толкова години имитация на правене на електронно управление имаме един Франкенщайн и нищо повече.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук