Не бъркайте КАБ1500Л с FOAB и не пишете глупости!

Бащата на всички бомби - FOAB Бащата на всички бомби - FOAB

В няколко български медии от няколко дни чета заглавия, че руските ВКС в Сирия са употребили FOAB, наричана Father Of All Bombs или Бащата на всички бомби, в отговор на употребата на MOAB  / Massive Ordnance Air Blast / или наричана често Майката на всички бомби в Афганистан от ВВС на САЩ.

Подобни заглавия на статии и съдържащата се в тях информация, граничеща със свободно съчинение на фантастична тема, показват само пълната некомпетентност на авторите им.

Ето какви са фактите:

В Сирия руските ВКС употребиха боеприпаса КАБ 1500Л, който е авиационна бомба калибър 1500 килограма, пусната от фронтовия многоцелеви изтребител бомбардировач Су-34. Бомбата е управляема и е предназначена за унищожаване на силно укрепени фортификационни съоръжения на противника.

Колкото до Авиационна вакумна бомба с повишена мощност, наричана Баща на всички бомби / FOAB /, това е термобарическа бомба с мощност еквивалент на 44 тона тротил.

За разлика от американската MOAB, FOAB е с три тона по-лека и четири пъти по-мощна. Американската тежи 10,3 тона и е с мощност само 11 тона тротилов еквивалент.

FOAB не може да бъде използвана от самолети Су-34, които са в състава на контингента на ВКС на Русия в Сирия.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре