Конвенцията е картонена кула, поддържана от двете страни от Борисов и от Станишев

Тома Томов Тома Томов

"Истанбулската конвенция е картонена кула, поддържана от едната страна от Бойко Борисов, а от другата от Сергей Станишев".

"Аз не съм член на БСП и съм от гражданската квота. Не мога да коментирам какво става вътре в партията. Аз лично съм против Истанбулската конвенция. Този документ има едни прекрасни 30 страници, но другите обяснителни 70 страници са нещо страшно. Българското обществено мнение е много по-важно от мнението на ПЕС. Подчерта Тома Томов в сутрешния блок на БТВ.

"В Европа видяхме огромен провал на френската социалистическа партия, благодарение на Франсоа Оланд. В Германия видяхме също огромен провал на ГСДП. Мартин Шулц се провали с гръм и трясък. Не казвам, че Истанбулската конвенция е виновна за тези провали. Българското общество иска да се чуе неговия глас и не иска да му се налага чуждо мнение. Аз лично подкрепям линията на Корнелия Нинова и съм убеден, че не трябва да приемаме тази конвенция", категоричен беше Томов.

"Никой не може да каже какво ще стане в Европа, докато няма стабилно правителство в Германия. В момента имаме един силен лидер в лицето на Еманюел Макрон. Трябва да изчакаме Ангела Меркел да изгради едно работещо правителство и тогава да мислим за решаване на европейските проблеми, включително и нашето участие в еврозоната и Шенген", добави той.

"Аз не харесвам Доналд Тръмп и ще ми е трудно да направя коментар за първата му година. Да, той постигна икономически успехи, но аз имам усещането, че го държат за гушата.

В момента в САЩ катранът е Русия, а дяволът е Владимир Путин. Тръмп непрекъснато предава Путин: Къде са ти децата, къде са ти парите? Всичко е на Запад. Можеш ли да се гордееш с растеж от 1% годишно? Путин несъмнено има огромни постижения в Сирия, но не и в страната си.

В същото време според Томов, Китай се развива неудържимо и само след няколко години икономиката му ще задмине САЩ, което ще е предпоставка за противоборство и във военната сфера, което потвърждавало тезата му за нова студена война.

Според мен ни предстои нова Студена война. Ние преживяхме една такава ужасна война и ни чака нова. В САЩ има вътрешни битки и схватки. Тръмп е като риба, към която е насочен харпун. Според мен ръката, която държи харпуна, до края на годината ще натисне спусъка. Въпросът е дали Тръмп ще оцелее или неговите опоненти ще изгубят. Според мен тези схватки ще продължат до ноември. Едва след това ще разберем дали ще има импийчмънт на Тръмп или той ще оцелее", прогнозира Томов.

"Аз съм песимист за бъдещето на Балканите. Тук е натрупана много история. Ние трябва да прегърнем Македония. Това е така, но нещата са много сложни. Турция е осъдена на величие. България трябва да се съобразява с Турция. Да си мислим, че можем да бъдем посредник между Турция и Европа е малко смешно", завърши журналистът.

нагоре
loading...