Корнелия Нинова: Извънреден съд ли правят тези хора – Антон Тодоров, Тома Биков?! Тези хора ли са днес съдници!

Корнелия Нинова Корнелия Нинова

Искаме изслушване на Бойко Рашков за подслушванията.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя заяви, че снощи парламентарната група на БСП е взела решение да внесе като първа точка в заседанието на парламента днес изслушването на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков. Поводът са негови медийни изяви от лятото, че имало "нерегламентирано послушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване". БСП на два пъти се опита да извика Рашков в пленарната зала, но предложенията бяха отхвърлени от мнозинството. Последния път бе миналата седмица, припомни Нинова.

Но днес, първото заседание за месеца, е право на опозицията да предложи първа точка според правилника. Ако ГЕРБ не нарушат драстично правилника за работа на Народното събрание, това ще стане, изтъкна тя.

Не съм говорила с Бойко Рашков, каза тя.

Чуваме, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да не го допуснат в залата. Ако го направят, това ще бъде скандално, подчерта тя.

Корнелия Нинова разкри, че след двете катастрофи, които преживя за сравнително малък срок от време, има охрана. Но частна, защото не смята, че трябва да бъде пазена с пари на данъкоплатеца от НСО.

"Няма да участваме в писането на специален закон за царските имоти, няма да подкрепим такъв. Това е не само юридически въпрос, а политически и морален", декларира Нинова, отговаряйки на въпроси по другата гореща тема на деня - ще има ли споразумение на държавата със Симеон Сакскобургготски по делото за царските имоти. От ГЕРБ предложиха въпросът да се реши със специален закон.

"Да си пишат закон, да си го внасят, да носят отговорност. Не е това начинът за уреждане на въпроса. Защото се говори за някакви сделки - имоти срещу влияние навън. И го видяхме в Саудитска Арабия", продължи Нинова. Царят бе специален член на българската правителствена делегация, начело с премиера Борисов в кралството.

Интересно, дали в Саудитска Арабия Борисов е питал Симеон за приватизацията на БТК, попита риторично Корнелия Нинова.

БСП е дала оценка на прехода и с приватизацията на конгрес с нарочен документ. Там е дадена отрицателна оценка, каза Нинова. И заяви, че от ГЕРБ, след като са чули за силови групировки, са се разбягали като мишоци.

"Ако някой иска да проверява само сделката с Техноимпекс, да проверява! Да заповяда в съда!", заяви отново Нинова в отговор на въпросите на водещия Виктор Николаев. Но припомни, че БСП настоява, ако ще се прави ревизия, да се ревизира целия преход - не само приватизацията, но и ролята на силовите групировки, концесиите.

Разговорът започна с въпроса на водещия на предаването "Здравей България" Виктор Николаев разбойническа ли е приватизацията, при която се плащат само 10% от едно дружество. Той на практика цитира бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който на пресконференция вчера каза, че Нинова е приватизирала Техноимпекс, плащайки само една десета от цената. Според Антон Тодоров за 70 000 долара е взето нещо, което струва 700 000 долара.

"80% от българите смятат, че приватизацията е била разбойническа, преходът е отнел много. Затова ние предлагаме целия преход да бъде сложен на масата, да има промени в законодателството и всички, които са виновни да понесат отговорност", отговори Корнелия Нинова.

"Това е стъпка за омаскаряване на опозицията, а не за търсене на истината. ГЕРБ три седмици говори само за Техноимпекс, а не за другите предприятия. Искат да ни отнемат моралното право да говорим за корупция, която се случва днес", продължи Нинова. И обяви тези твърдения за неверни.

"Казвам „Не!“ И го доказвам! Извънреден съд ли правят тези хора – Антон Тодоров, Тома Биков?! Тези хора ли са днес съдници! Този, който написа „Шайката“ - Антон Тодоров?! Този, който твърдеше, че Бойко Борисов трябва да си тръгне – Тома Биков?! Тези, които трябва, са се произнесли – прокуратурата", заяви Нинова.

По сигнала на Константин Тренчев от края на 90-те се проверява как държавно дружество е приватизирано от работещи в него. Прокуратурата го проверява и казва, че няма данни да е извършено престъпление.

"Ако някой иска да проверява само тази сделка, да проверява! Да заповяда в съда!", каза още Нинова.

Запитана как Техноимпекс става собственост на Корнелия Нинова, тя отговори, че е била собственик през РМД, в което са 28 души. "Аз не съм единствен собственик, 28 са. Парите ги плаща РМД-то, отчислява от печалбата си и си внася вноските. Всеки от тези 28 души вади пари, за да учредим това дружество", разкрива Нинова.

нагоре
loading...