Ненчев в открито бясно лобиране за F-16! Откога земеделец разбира от авиация?

Николай Ненчев Николай Ненчев

Бившият военен министър Николай Ненчев открито лобира в ефира на БТВ за американските изтребители Ф-16. Часове преди да се яви пред Темида, той бе гост в сутрешния блок на телевизията.

Ако се задейства Член 5 на кого ще разчитаме - на нашите съюзници или на неутрална Швеция, риторично попита Ненчев.

„Не купуваме самолети, а сигурност. Това е геостратегически избор на страната ни", каза Ненчев и така повтори аргументите, които се чуват от всички, които настояват за Ф-16.

"Грипен са с по-слаби технически характеристики. Ф-16 е по-добрият самолет. С такива са всички наши съседи. Много по-добре за пилотите ни е да се обучат да летят с Ф-16, а след това да минат на Ф-36. Не дай си Боже, ако нещо се случи и се задейства Член 5 на кого разчитаме - на нашите съюзници или на неутрална Швеция?“, каза той.

Бившият министър отговори и на въпрос, свързан с анкетната комисия в парламента, която разследва избора на нов изтребител за армията.

„Комисията за изтребителите си върши перфектно работата. Аз не бих допуснал този скандал да се случи. Трябваше да финализираме тази сделка към началото на тази година, както се и случи. Добре е в този случай решението да бъде взето от действащо правителство и парламент. Има един съществена факт, който се пропуска - имаше много категорична съпротива в института, че нещо с този проект не е наред и лично от проф. Тагарев, който е смятан за изключително добър професионалист. Този експерт, който се произнесе беше отстранен. Герджиков призна, че президентът е казал, че този проект трябва да се придвижи бързо. Радев е имал пряка интервенция. Аз настоявам анкетната комисия да проучи мотивите за отстраняването на проф. Тагарев“, подчерта Ненчев.

Ненчев коментира и делото срещу него, като заяви, че се надява в съда да възтържествува справедливостта. По делото е призован като свидетел и президентът Румен Радев, тъй като разглеждания период е във времето, когато бе начело на ВВС.

Днес се надявам в зала да дойде и президентът Радев, който да признае фактите, каза по този повод Николай Ненчев. Според него най-страшното обвинение срещу него е, че е застрашил живота на български пилоти.

„Най-голямата болка на обвинителите е, че съм ощетил руската страна с избора си за ремонт и поддръжката на самолетите ни за сметка на Полша“, смята той. Ненчев цитира заключенията от доклад, които според него отхвърлят обвиненията срещу него. Под тези документи от 2015 г. е подписа на Румен Радев, натърти той.“ Той ми благодари за усилията и разрешаването на съществуващите проблеми и намаляване на зависимостта на страната от Русия и подобряване на сигурността на авиацията ни“, каза Николай Ненчев.

Според него отношенията му с Радев се развалили заради Решетников. „По този въпрос трябва да разделим периода на Румен Радев преди Решетников и Румен Радев след Решетников. Аз не намирам друго основание. Този процес се превръща във фарс. Аз съм спасил авиацията през времето, в което съм бил министър. Днес Радев или трябва да признае фактите или да се отрече от думите си“, смята той.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре