Александър Симов: Ново правителство, нова катастрофа

Александър Симов Александър Симов

„Ново правителство - нова катастрофа! Вече имаме достатъчно емпирична база за разсъждение, за да знаем, че всяко правителство, в което е замесен ГЕРБ, завършва или с политическа, или с интелектуална, или с икономическа катастрофа!". Това заяви депутатът от БСП Александър Симов пред радио К2.

Той подчерта, че тази оценка не е нито пресилена, нито емоционална. Затова и цялата парламентарна група на „БСП за България" ще гласува против.

Относно персоналния състав на кабинета „Борисов 3" Симов изрази мнение, че на много места са сложени практически неизвестни хора. Според него участващите в коалицията политически сили искат да изпратят в изпълнителната власт „господин никой", за да може когато се провалят да твърдят, че всъщност експертите са се провалили, а партията е невинна и е готова да предложи нови министри.

Александър Симов коментира още, че коалиционното споразумение съдържа предпоставки за нестабилност, постоянно ще се търсят плаващи мнозинства по различни теми. От друга страна отказът от заявени в предизборната кампания обещания е драматичен и плашещ.

„Финансовият министър Владислав Горанов каза преди няколко седмици - справедливостта е класово понятие", тоест не е задължително да бъде постигнато. Елитът, към който г-н Горанов принадлежи, елитът на богатите костюмари не си представя справедливост, те искат винаги да са отгоре, а за останалите важи формулировката, че винаги ще има бедни и богати!", обясни народният представител от „БСП за България".
Симов беше категоричен, че борбата с бедността трябва бъде поставена в центъра на всяка политика.

Той сподели мнението, че преместването на Лиляна Павлова като министър по въпросите на председателството ни на Съвета на ЕС, е тежка оценка за нейното последно министерстване. Очевидно нещо в МРРБ куца и неслучайно прокуратурата е нахлула в АПИ. Според народния представител от „БСП за България" поста на Екатерина Захариева като външен министър е абсурден и влизаме отново в сценария на мултиекспертни министри. Досега не сме чували нито едно изявление от Захариева на тема външна политика и не знаем каква е нейната експертиза.

„Ще дадете ли 100 дни на правителство!", попита водещата.

Александър Симов отговори: „Според мен 100-те дни за този кабинет са пълен лукс, не бива да им бъде давано и 2 дни спокойствие, особено когато говорим за политиките в социалната сфера и политиките по доходите, които напълно отсъстват!".

Той добави, че от БСП са обявили, че ще търсят национално съгласие и ще подкрепят политиките за справяне с демографската криза, политиките свързани със сигурността и председателството на Съвета на ЕС. Тези политики обаче трябва да се правят в парламента.

Симов беше категоричен, че първите парламентарни дни ясно са показали, че не може да има диалог с ГЕРБ и „Обединените патриоти".

„Дори и дебатите по такъв въпрос, като правилника за работа на Народното събрание, показват ясното желание опозицията да бъде скрита от хората, а БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ".

Народният представител изрази мнение, че животът на правителството ще бъде около година, година и половина преди държавата отново да бъде разтресена от нови скандали.

БСП очевидно ще бъде в опозиция в парламента, както и други две партии - ДПС и „Воля". Александър Симов обясни, че вероятно по някои въпроси БСП и ДПС ще гласуват еднакво, но това няма да е продукт на преговори, а на временно съвпадения на политически намерения. Що се отнася до „Воля", народният представител заяви, че не може да схване мотивите за съществуването на тази формация. Не е ясно точно какви са техните цели.

Симов заяви, че според него ролята на опозицията е да показва, че има и алтернативна политика. Едва ли някой очаква от опозицията да наложи своята политика. БСП ще вкарва законопроектите си, за да показва, че държи на своята програма.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре