Идиотизъм! Според неЗдравната каса мъжете с рак трябва да тежат до 81 кг, а жените - средно до 67, за да се заплаща лечението им

Лекарства Лекарства

Здравната каса притесни лекари и пациенти след като днес изпрати до болниците нови правила за лечение на онкоболни. Според тях мъжете с ракови заболявания трябва да тежат до 81 килограма, а жените - средно до 67, за да се заплаща лечението им. За терапията на по-тежките онкоболни пациенти касата също ще заплаща, но след проверка, тъй като прекалено често болници отчитали пациенти, тежащи над 100 кг. Според лекари обаче тази проверка може да се случи 9 месеца след лечението, което ще вкара болниците в дефицит и невъзможност да продължат да лекуват онкоболни пациенти.

От касата са убедени, че с новите правила ще се спре ненужно изхвърляне на флакони с лекарства, тъй като неупотребени количества от един болен ще се прехвърлят на друг. Лекарите и пациентите обаче са категорични, че това няма как да се случи, тъй като трайността на един подобен разопакован лекарствен продукт е в рамките на няколко часа. Когато въпросните правила са били обсъждани, поканените лекари, които днес критикуват, не са се явили да изкажат мнение, информира за Дарик подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров.

„Според мен се надига някаква необяснима истерия, която лесно може да бъде обяснена винаги, когато става нещо, което може да доведе до икономия на скъпи лекарства. В Националния рамков договор е записан един механизъм, който да ограничи изхвърлянето на излишните количества медикаменти, което в момента по признание на самите болници достига 25 - 30%. Ние пак ще платим лекарствата и то изцяло. Единственото, което подписахме в това указание, е, че ще ги платим след проверка. Тоест, ако има отчитане над средното, ще отидем и ще проверим дали тези пациенти са реални. При нас болниците започват да ни отчитат масово 120-килограмови пациенти. И прави впечатление, че това се прави от определени болници и онкодиспансери, докато в други не се прави," информира Петров.

Един от най-добрите медицински онколози у нас, пожелал да остане в анонимност, описа случващото се като демагогия и добави, че болниците ще влязат в преразход, а оттам ще пострадат и онкоболните. „Защото нито един дистрибутор няма да дойде да даде лекарства на болницата и да чака касата да дойде да провери болния, за да каже, че той е реален и наистина е употребявал тези лекарства. Знаете ли на какво ми прилича това? На „Аушвиц". Там, тези, които не влизали в калъпа, влизали в последната камера. Това се получава, опитват се да ни вкарат в калъпа", коментира медикът.

Ани Бонева, която преди години осъди здравното министерство заради липса на лекарства за онкоболни, днес определи пред Дарик случващото се като симулиране на дейност от страна на здравната каса. „Когато направиш унификация на теглото е странно и объркващо. Българинът средно е над 80 кг., а българките - над 60. Това означава, че следва голям проблем. Ние не сме на някакво модно шоу, не сме на седмица на модата, нито сме в този рекламен бизнес на големите марки, за да може да се прави подобно нещо. Лечението на всеки от нас е строго индивидуално и то се базира на нашия ръст, пол, години и тегло. И винаги е било така. Сега ще го унифицираме... какво правим?", каза Ани Бонева.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре