Кичът в центъра на Ямбол

Кичът в центъра на Ямбол Кичът в центъра на Ямбол

Дълго, много дълго време не можехме да се решим да пишем на тази тема. По две причини. Първо, и сега сме сигурни, че повечето от хората, които харесват помпозното благоустройствено решение на площадните пространства в центъра и връзката им с парка, дори и да прочетат този текст, трудно могат да бъдат разубедени. Изграждането на верни естетически критерии у зрелия човек не става за раз, това е дълъг и сложен процес, проблем не само за конкретната личност, но и за средата, образованието и възпитанието- обществото въобще.

Този проблем е особено труден в условията на съвременното консуматорско общество, в което субкултурата на кича е желана, толерирана и промоцирана, защото служи добре на търговията. Второ, и сега смятаме, че по-редно е по един такъв въпрос отношение да вземат представителите на ямболската художественотворческа интелигенция архитекти, художници и други нейни представители. Безразличието де факто е толериране, а то в този случай е безотговорност.

Натрупването без мярка на многобройни, сами по себе си естетически елементи, което е характерно за новия ни център, е вече безвкусица. Това събужда у нас асоциацията за цигански пазар на булки, където качеството на предлаганата стока яко е подчертано чрез много червило, белила и руж. Кичът е именно такава претрупаност, такава красивост.

Но кому беше нужно такова решение. Не можеше ли да бъде по-семпло, по-отмерено? Но защо да бъде просто, когато може да бъде сложно? Защо да бъде евтино, ако може да бъде скъпо? Именно в това е и отговорът—в търсенето на силни ефекти, оправдаващи високата цена.

А кому е нужен големият харч?!Заложен е и разчетът,че голяма част от избирателите ще харесат стореното. Преди години старото архитектурно решение получи от ямболци прозвище ”чергата на архитект Зарев”. На чие ли рамо ще бъде сложен сегашният килим? Нека не гадаем.

Това решение претендира и за голяма функционалност поради големия брой фонтани и пейки. Пейките са толкова много, че трудно могат да бъдат изброени. Това едва ли би било голяма беда, ако беше помислено за правилния избор на местата им. Една не малка част се намират в близост до улиците ” Ал. Стамболийски”, ”Бузлуджа” и „Константин Иречек” от едната страна и „Кабиле” плюс паркинга на общината-от другата--всички с интензивно автомобилно движение, т.е. със силно обгазяване.

Трудно може да бъде подложен на съмнение ефектът от многобройните фонтанчета по ул. Раковски за освежаването на въздуха, но би трябвало

да тревожи нещо друго. Имаме предвид нещастния случай с електрически илюминирания фонтан в столицата. Дали Община Ямбол ще съумее във времето да поддържа в безопасно за гражданите състояние електрическата

инсталация на фонтаните, които са така близко до краката на минувачите?!Що се отнася до изключително скъпото, но икономично осветление, споделяме горчивия хумор на наш колега ,който каза ”осветлението е икономично защото не осветява”.

Шокиращо е и качеството на материалите и изпълнението.

граждани твърдят, че са виждали текст четвърто качество по етикетите върху доставяните по време на строителството палети с плочки. Това обяснява появилите се вече напуквания и ерозия по някои от плочките. Факт е наложилата се промяна поради разрушение на псевдометалния профил на релсите, които трябваше да предизвикват у съгражданите сантименталния спомен за някогашния конски трамвай. Макар че са минимални, отворените фуги на плочки и павета са предпоставка за неприятни изненади от проникващата атмосферна вода поради отмиване на подложния трошляк или замръзване. Четирите милиона и кусур не достигнаха за изкусуряване на връзките между алеите на градинката в центъра с новите настилки. Това още повече подчертава една натрапеност и отчужденост на кичозното решение.

Накрая черешката на тортата—коледната елха пред общината с облечените в турско синьо Дядо Коледа и Снежанка. Едва ли някъде, не само у нас, а и по света Санта Клаус може да се види издокаран по този начин. И това ако не е кич-здраве му кажете!

Не искаме да правим изводи и заключения. Оставяме на четящите да ги направят сами.

От: Ал. Петров, Т. Михайлов, К. Канев

Последно променена вЧетвъртък, 04 Януари 2018 12:10
нагоре
loading...