Трагедия! 6 загинали и 20 ранени при тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия”

0
169
Катастрофата
Катастрофата

Шестима загинали и над 20 ранени, четирима от които тежко – това е резултатът от ужасяваща катастрофа с автобус на “Юнион Ивкони” е станала на АМ „Тракия“ при Вакарел. Автобусът се е преобърнал в платното в посока София.

Пет жени и един мъж са загиналите при тежката катастрофа на магистрала “Тракия”, съобщи пред Дир.бг директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че 22-ма от пострадалите, сред които и дете, са транспортирани в няколко столични болници. Състоянието на някои от ранените обаче е много тежко.

“Автобусът, който е преобърнат, все още не е вдигнат. За съжаление труповете на място са шест – на пет жени и един мъж. Самоличността им още не е установена”, допълни д-р Гелев.

От УМБАЛ “Св. Анна” съобщиха, че до момента при тях са приети 12 от пострадалите при инцидента. Те са със сериозни фрактури и порезни рани. Четирима души обаче са в много тежко шоково състояние.

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че при тях са докарани две жени, дете и един мъж, който е с черепно-мозъчна травма. Пострадалото дете е в общо задоволително състояние с гръдна и коремна травми. То вече е в операционната, каза проф. Балтов и допълни, че са освободени десет операционни зали.

Три жени пък са приети във Военномедицинска академия. Все още няма информация за състоянието им.

Според източници на телевизия “България он ер” жена с автомобил с пловдивска регистрация е причината на поредната касапница на пътя.

Една от версиите за случилото се е умора на шофьора на автобуса.

На мястото на инцидента са изпратени 14 линейки, съобщиха от Центъра за Спешна медицинска помощ – София.

До тежкия инцидент се е стигнало, след леко ПТП с автомобил, при което автобусът е излязъл от пътя и се е обърнал в канавката, съобщава БНР.   Големият брой на ранените и жертвите идва от това, че автобусът се е обърнал и хората са изпопадали от него.

По магистрала „Тракия с посока София почти не се виждат коли. От „Цариградско шосе“ е направено трасе за линейки, които минват през 4-5 минути. Част от тях вече се връщат и към столицата.

Почти всички болници в София са на крак, извозват се ранените.   Образувало се е гигантско задръстване по магистрала в посока Бургас. Полицията е отбила движението. На практика не може да се премине. Има полицейски кордон.

На място са пристигнали 4 пожарни.

Пристигнал е и специален автомобил, който по-късно да издърпа авариралия автобус.

Катя Сунгарска, говорител на „Спешна помощ“ уточни, че линейките са 14. „Вече имаме информация, че първите линейки са извозили първите пациенти към болниците и вече са се върнали за повторен курс“, посочи тя.   „Повече от 20 са пострадалите. Имаме информация за 6 починали“, допълни тя.

Сунгарска каза, че има едно подстрадало дете, но не знае в какво състояние е.

„Нашите лекари в момента извършват поредното геройство. Всички болници в София са включени в координационния екип, който сме създали“, изтъкна тя.

„Много е тежък инцидентът и е много динамична ситуацията“, каза няколко пъти Сунгарска.

Един от управителите на фирмата “Юнион Ивкони” Иван Добрев каза, че автобусът на фирмата е чисто нов, произведен през 2014 година.

“Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се е завъртяла, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща.”

Линейки са тръгнали от Ихтиман и Елин Пелин, както и от София. Пострадалите ще бъдат закарани в Окръжна болница и „Пирогов“.

Сигналът за инцидента е подаден малко след 11:25 ч.

Движението в участъка в посока София временно е спряно. На мястото на инцидента е предприета организация от пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи, съобщиха от МВР. Те призовават водачите да избират други маршрути за влизане в София освен “Цариградско шосе”, за да може да бъдат транспортирани пострадалите до столицата.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук