Новини

Президентът Радев: Бъдете “сеятели на правдата”. Грамотни, свободни и достойни

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството.

Това послание отправи в словото си по случай 24 май президентът Румен Радев. Държавният глава поведе традиционното шествие в столицата.

Ето и цялото слово на президента на Република България Румен Радев на тържествено честване пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“:

Уважаема г-жо кмет на София,

Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър на образованието и науката,

Уважаеми народни представители,

Ваше преосвещенство,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на академичната общност, учени и дейци на културата,

Драги деца, ученици, студенти и учители,

Скъпи сънародници,

Събрали сме да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото.

Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят.

И най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?

Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

В тази вечна битка на светлината с тъмата, пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, „сеятели на правдата“. Грамотни, свободни и достойни.

Поклон пред святото дело на българския учител!

Успех по пътя на знанието на вас, скъпи ученици!

Честит празник!

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *