Захариева изпростя тотално и залая простотии по вашингтонски

0
100
Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Използването на химическо оръжие е военно престъпление, разглеждаме еднократната военна операция в Сирия като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов вицепремиера Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителите на службите за сигурност за въздушната атака от страна на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Следим ситуацията от няколко дни. Обединихме се около обща позиция на правителството на Р България, както многократно сме заявявали категоричната непримиримост срещу употреба на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление”, каза Захариева.

“В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен удар по въздух по съоръжения, свързани с производство на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право”, каза още вицепремиерът и външен министър.

Тя бе категорична, че България е имала информация от няколко дни, че ще се проведе удар в Сирия. Захариева увери, че и Русия е знаела за това, което ще се случи.

„България подкрепа усилията на международната общност за постигане на мир. Единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо“, подчерта външният министър.

„Премиерът Бойко Борисов се чу с временно управляващия в Дамаск. Той увери, че нашето посолство не е засегнато и че няма пострадали българи“, поясни още тя.

„Няма заплаха за България и няма нужда от допълнителни мерки. Информация от Дамаск и Турция е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция и към България”, коментира военният министър Красимир Каракачанов.

Въпрос от редакцията: Захариева, имаш ли доказателства за думите си? Ако нямаш, си чиста проба долна лъжкиния, незаслужаваща и грам доверие.

Вашите коментари:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете Вашият коментар!
Моля въведете Вашето име тук