Валери Жаблянов: Минаха изборите и Борисов сурвака българите с 30% увеличение на цените

Пари Пари

Трябваше да минат изборите и Борисов сурвака българите с 30% увеличение на цените. Това е лицемерие, заяви избраният за народен представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че Борисов е бил премиер, когато КЕВР е намалила цената на газа зимата и сега изведнъж ги увеличават с 30%, за да увеличат всички други цени. Според него тази цена по никакъв начин не отразява поскъпването на самото гориво, а трябва да покрие загубите на държавното дружество „Булгаргаз“, което е в ужасно финансово състояние. Жаблянов попита кой носи отговорност за него и посочи, че от „Булгаргаз“ се краде. „Може ли някой да обясни дефицита на това дружество? В предишния парламент имаше комисия, която се занимаваше с тежкото състояние на енергетиката и председател беше Валери Симеонов. Къде е той сега да обясни защо се увеличават цените?“, продължи с въпросите народният представител.

Жаблянов коментира, че десницата в парламента има мнозинство да състави правителство и не разбира защо се обръщат към БСП. „Единствената лява партия е БСП. Вотът на избирателите е напълно ясен. Но ако Борисов не успее, БСП ще се опита да състави кабинет“, каза още той. Според него промяната не е била възприета от по-голямата част от хората. „България не е подготвена. Искаме да се промени нашият живот, но да не се променя икономическият модел в страната. Искаме нещата да си бъдат така, както всеки ден около нас, но да отидем на друго качеството на живот. Много трудно ще стане това“, категоричен е депутатът от левицата. Но е на мнение, че няма да мине много време и ще се разбере. „Моделът на Борисов катастрофира и трябва да търси нови варианти в социално-икономически план за развитие на страната и да направи пълна ревизия на собствената си политика от последния кабинет“, уточни той. Народният представител заяви, че още не е получена покана от ГЕРБ за преговори между двете партии, но припомни решение на НС на БСП да се заяви позиция, че няма как да има коалиция заради големите различия в програмите.

Валери Жаблянов засегна и темата за сриващото се средно образование в резултат на закон, приет от ГЕРБ. „След като те обявиха, че образованието е приоритет, дали ще продължат да налагат закона, който приеха, като е ясно, че всички учители са против него, или ще се опитат по някакъв начин да го коригират. Но тогава трябва да имат сила да излязат и да кажат, че са сгрешили“, коментира той.

„Винаги сме се борили и ще продължаваме да се борим за справедлива България“, посочи народният представител. Той уточни, че справедливостта в едно общество не трябва да бъде сведена само до съдебната система. „Тя е важна, както и качеството на законодателството, мотивацията на съдиите, организацията на съдилищата, на самия процес в тях, заплащането, но от друга страна справедливостта за нас е това, че огромна част от българския народ са под прага на бедността. Как съдебната система да компенсира тази несправедливост?“, попита той.

По неговите думи е било задължително Нинова да поиска вот на доверие, защото БСП има неуспех на изборите. „Имаше аналитично-критични изказвания на пленума, защото сме партия, която винаги се е стремяла да намери първо причините за неуспеха в себе си, а след това във всички останали“, каза още Жаблянов.

По повод работата на служебното правителство Валери Жаблянов коментира: „Беше формално изпълнена, съдържателно незадоволителна и най-важното – премиерът беше изключително неубедителен в отношенията България – Турция. Дори смятам, че правителството в това отношение се провали, Външно министерство - също“.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

нагоре