Традиции и обичаи

Гергьовден е

На 6 май православната църка чества празника на Св. Георги Победоносец. Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия.

Св. Георги е покровител на войнството, овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, християнин.

Продължава...

141 години от Априлското въстание срещу турските поробители

Отбелязваме 141 години от Априлското въстание, което избухва на 1 май (20 април стар стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

Продължава...

1 май - Международен ден на труда и работническата солидарност

На 1 май голяма част от света отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Продължава...

141 години от Априлското възстание! Нека помним зверствата на турските поробители

Днес отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

Продължава...

Великден е!

Възкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта.

Продължава...

Велика събота е

Страстната събота или Великата събота е денят от Страстната седмица, непосредствено след Разпети петък и преди Великден. На този ден се отбелязва престоя на тялото на Исус Христос в неговия гроб и свързаното с него Съшествие в ада.

Продължава...

Велики Четвъртък е! Разточват се козунаците и се боядисват яйцата

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. Време, отредено за духовно пречистване. В Русия четвъртият ден преди Възкресение дори се нарича „чист”, като така се подчертава очистващият му характер.

Продължава...

Започва страстната седмица за православните християни

Страстна седмица е последната седмица преди Великия ден – Възкресението на Сина Божий, Иисус Христос. Това са последните седем дни от пречистването преди празника, съпроводено с пост и молитва.

Продължава...
Абонамент чрез RSS