Традиции и обичаи

Честваме Трифон Зарезан – Денят на лозарите и виното

На 14 февруари по стара българска традиция честваме Трифон Зарезан – денят на лозарите и виното. Той се радва на голямо внимание и е един от най-обичаните и почитани празници, защото отглеждането на грозде е и изкуство, и търпение, и голяма любов. Не случайно виното е напитката, за която са написани най-много стихове и песни.

Продължава...

Почина Дядо Добри! Светецът от Байлово издъхна на 103 години

Бил е най-големият дарител на катедралния храм Св. Александър Невски в София

Напусна ни дядо Добри, съобщи "Монитор".

Новината била потвърдена от кмета на Байлово Бойко Неделчев. Добре Димитров Добрев, както е името на дядо Добри, бе наричан Светецът от Байлово. Той си отиде на 103 години.

Продължава...

Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни

Последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости

Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни, т.нар. Месопусна неделя - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.   

Продължава...

"Анатема" на Истанбулската конвенция проехтя от амвона на храма ”Св. Александър Невски”

От амвона на катедралния храм ”Свети Александър Невски” след светата Литургия беше прочетено Обръщението на Светия синод срещу ратификацията на Истанбулската конвенция.

Обръщението бе прочетеноо днес във всички православни български храмове.

Продължава...

Антоновден е!

На 17 януари православната църква почита паметта на св. Антоний Велики.

Светецът е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува.

Продължава...

Бабинден е!

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Продължава...

В очакване на Бъдни вечер, небето се отваря за светлината, желанията се сбъдват

Християнския свят се готви за един от най-великите празници - Рождество Христово.

Християнското семейство се събира довечера около масата на Бъдни вечер. Денят  се свърза с бдение, както и с бъдеще, символиката подсказва за предстоящото чудо.

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа и Мали Божич.

Продължава...

Ингажден е!

Днес църквата почита Свети Игнатий, а празникът е известен още като Игнажден. Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.

Продължава...
Абонамент чрез RSS
loading...