Традиции и обичаи

Благовещение е днес

Днес православната църква отбеляза Благовещение. Благовест е българска разновидност на гръцкото име Евангел, което значи блага вест.

Продължава...

Днес настъпва астрономическата пролет

Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 12,28 часа българско време. 

Продължава...

3 Март - Национален празник на България! Честит празник, българи!

Днес се навършват 139 години от Освобождението на България. На паметната за всички българи дата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. в Сан Стефано, предградие на Истанбул, е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя от една страна и Османската империя от друга.

Продължава...

Честита Баба Марта

Българите днес почитат "Баба Марта", един от най-тачените и с хилядолетна традиция обичаи. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Продължава...

Започва Великият пост

Започва Великият пост. По този повод от днес във всички епархии на Българската православна църква вечерта се отслужва Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част.

Продължава...

Сирни Заговезни е

Днес е Сирни заговезни. Празникът е известен и като Прошка. Това е важен пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден. Той е (винаги в неделя и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата - в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве.

Продължава...

Почитаме 144 години от гибелта на Апостола

Днес в цялата страна ще бъде почетена 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Българската държава организира възпоменателната церемония за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари. Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар.

Продължава...

Днес е Голяма Задушница

Днес е денят за поменование на починалите във вяра и надежда за вечен живот в Господа и в мир със св. Му Църква.

Тази Задушница е преди неделя на Месни заговезни или може да се каже още, че е преди началото на Великия пост.

Продължава...
Абонамент чрез RSS